Zbuloni gjënë e pabesueshme që fshihet brenda kësaj vrime dhe që çmend mbarë njerëzimin (foto)

Kur dëgjojmë fjalën Australi, mendimet tona shkojnë në plazhe me diell, kangur, kafshë ekzotike dhe natyrë. Përveç gjithë kësaj, ka një qytet shumë të veçantë, i cili ka ditur se si të merret me nxehtësinë mbytësë australiane në një mënyrë vërtet të mahnitshme dhe origjinale.

Coober Pedy është një qytet i vogël, ku në ditët e verës temperatura arrin mbi 45 gradë, ndërsa netët mund të jenë shumë të ftohta, kështu që për të kapërcyer këtë problem, qytetarët e saj kanë vendosur të jetojnë nën tokë.
Qyteti ndodhet rreth 850 km në veri të Adelaides dhe u themelua në vitin 1915, kur një burrë dhe djali i tij aksidentalisht gjetën një gur opali. Që atëherë 70 fusha të nxjerrjes së këtij minerali janë krijuar dhe njihet si “kryeqyteti botëror i opalit”.

Ideja e ndërtimit të një qyteti nëntokësor erdhi nga burrat e parë që u vendosën në zonë, pothuajse të gjithë veteran të Luftës së Parë Botërore të mësuar me jetën në llogore.Duke ndërtuar shtëpitë e tyre nën tokë, ata do të ishin në gjendje të reduktonin shqetësimet e shkaktuara nga mungesa e ujit dhe klima tepër e thatë.

Në vitin 1981, një pronar hotelesh realizoi potencialin turistik të këtij vendi të habitshëm, aq shumë sa që të ndërtonte një hotel në
ntokësor. Pra, që atëherë, si dhe një qytet që jeton në sajë të minierave opale, është bërë edhe një destinacion kurioz për turistët.